Verschillende soorten MDF

Medium-Density Fibreboard (MDF) is een materiaal dat bestaat uit gedroogde houtvezels, die met elkaar zijn verbonden door middel van hars. De houtvezels in MDF worden gewonnen uit afvalhout. Hierdoor zijn MDF-plinten een voordelig alternatief voor houten plinten. De kwaliteit van MDF wordt bepaald door de dichtheid van de houtvezels. Het MDF dat we gebruiken voor de productie van onze sokkels is van de hoogst mogelijke kwaliteit, omdat het de hoogst verkrijgbare persing heeft. MDF is gemakkelijk bewerkbaar, daarom kunnen we veel verschillende modellen in MDF aanbieden.

Wij maken producten van verschillende soorten MDF: klasse E1, vochtwerend, brandvertragend en ecologisch MDF. Op deze pagina staan de verschillen tussen deze MDF-soorten beschreven.

MDF klasse E1

MDF van klasse E1 wordt in de volksmond ook wel ‘normaal MDF’ genoemd. Deze MDF-soort is niet vochtwerend, maar wel geschikt om te combineren met een laminaatvloer of houten vloer. MDF klasse E1 is gemakkelijk te bewerken en af te werken. Deze MDF-soort wordt daarom ook veel gebruikt voor het maken van meubels.

Het grootste nadeel van MDF klasse E1 is dat het kan uitzetten wanneer het in contact komt met vocht, bijvoorbeeld bij het dweilen. Er kunnen dan bulten ontstaan op de plekken waar vocht in het MDF is getrokken. Daarom wordt in de interieurbouw tegenwoordig vrijwel altijd gebruikgemaakt van vochtwerend MDF. Deze soort is veel beter bestand tegen vocht.

Vochtwerend MDF

Het verschil tussen ‘normaal MDF’ (MDF klasse E1) en vochtwerend MDF zit in de hars die wordt gebruikt om de houtvezels met elkaar te verlijmen. De hars die wordt gebruikt bij vochtwerend MDF is veel beter bestand tegen vocht. Daarnaast is de persing van vochtwerende MDF hoger dan die van MDF klasse E1. Ook dit zorgt ervoor dat vocht moeilijker in het MDF kan trekken.

Het vochtwerend MDF dat wij gebruiken voor onze sokkels is getest volgens de V313-testmodule. Deze test is speciaal ontwikkeld om de mate van vochtwering van het MDF aan te geven. Deze MDF-soort wordt daarom ook wel MDF V313 genoemd. Wij garanderen de stabiliteit van onze plinten van MDF V313 tot een luchtvochtigheidsgraad van 75%. Vochtwerend MDF heeft een groene kern. Deze kleurstof wordt enkel gebruikt om het product te kunnen herkennen.

Brandvertragend MDF

Brandvertragend MDF heeft een vertraagde verbranding en draagt niet bij aan vlamverspreiding en rookontwikkeling. Het brandvertragend MDF dat wij gebruiken draagt de Europese vuurreactieclassificatie B. Het brandvertragend MDF heeft een persing van circa 700 tot 730 kilo per m³. Deze MDF-soort is niet vochtwerend, maar wel geschikt om te combineren met een laminaatvloer of houten vloer. Brandvertragend MDF heeft een rode kern. Deze kleurstof wordt enkel gebruikt om het product te kunnen herkennen.

Ecologisch MDF

Ecologisch MDF heeft geen toegevoegde formaldehydehars en is daarom veel minder belastend voor het milieu. De formaldehydehars die gebruikt wordt in vrijwel alle andere soorten MDF is schadelijk voor het milieu, maar kostenbesparend in de productie. Deze MDF-soort is niet vochtwerend, maar wel geschikt om sokkels van te produceren. Ecologisch MDF wordt verkocht met en zonder blauwe kleurstof. Deze kleurstof wordt enkel gebruikt om het product te kunnen herkennen. Wij leveren producten van ecologisch MDF zonder kleurstof, want dit is beter voor het milieu.

Wij worden beoordeeld met een 9.2

Product is toegevoegd aan de winkelwagen

U kunt nu verder winkelen of direct door naar de betaling.

Er is iets fout gegaan

Probeer het opnieuw. Bij herhalende problemen, neem contact op via onze klantenservice.